Miody z naszej pasieki

Proszę pamiętać, iż jakość miodu nie zależy od koloru, czy konsystencji.
Miód jest zbierany z ula w stanie ciekłym i prędzej czy później naturalnym procesem jest jego krystalizacja!!
W żadnym stopniu nie obniża to wartości biologicznie czynnych miodu!
MIÓD RZEPAKOWY KREMOWANY jest po prostu długo mieszanym miodem rzepakowym. Długotrwałe mieszanie (8 - 10 dni) miodu powoduje pozostawanie w stanie "smarowalności" -  nie krystalizuje w twardą bryłę i stale daje się rozsmarować na bułeczce. 

Register to read more...

Miód z kwiatów lipy ma barwę od żółtozielonkawej po jasno herbacianą. Po skrystalizowaniu przybiera kolor od jasnosłomkowego po ciemnożółty. Smak miodu jest słodki i ostry. Pachnie kwiatem lipy.
Zaliczany jest do grupy miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej.

Register to read more...

Miód lipowy kremowanyNajprawdziwszy miód z naszej pasieki.
Otrzymuje się go poprzez długotrwałe (co najmniej tydzień) mieszanie w urządzeniu do kremowania miodu -  kremownicy.
Kremowanie powoduje utrzymywanie się stanu "smarowalności" niemal do następnego miodobrania.  
               

Register to read more...

Miód wielokwiatowy czyli  z nektaru wielu różnych kwiatów ma barwę od żółtawej po herbacianą - po skrystalizowaniu przybiera kolor od jasnosłomkowego po, ciemnożółty a nawet brązowy. Smak miodu też jest różny: słodki i "gładki" lub ostry. Zapach zależy od tego, z których kwiatów pszczoły zdecydowały się przynieść nektar do ula...

 

 

Register to read more...

Miód GryczanyMiód gryczany pochodzi z wędrownej pasieki na Warmii. Rodziny pszczele z naszej pasieki są przewożone na pola gryki i tam dokonują dzieła zbierania nektaru i tworzenia pysznego miodu.

Miód gryczany jest w smaku ostry, słodki i lekko piekący. W stanie ciekłym ma kolor jasnobrunatny z lekko czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu jaśnieje i przyjmuje postać gruboziarnistą, niejednolitą. Posiada charakterystyczny ostry zapach kwiatów gryki.

Register to read more...

FaceliaMiód z kwiatów facelii ma barwę żółtawą. Po skrystalizowaniu przybiera kolor od perłowego po ciemno żółty. Smak miodu jest słodki, lekko kwaskowy, delikatny . Pachnie kwiatem facelii.
Zaliczany jest do grupy miodów rzadko spotykanych ponieważ facelia zajmuje marginalne miejsce w strukturze upraw. Jeśli spotkacie gdzieś błękitne pole szczotkowatych kwiatków - zatrzymajcie się aby poczuć ich piękny zapach a potem sprawcie Sobie słoik tego rarytasu.

Register to read more...