Miód gryczany pochodzi z wędrownej pasieki na Warmii. Rodziny pszczele z naszej pasieki są przewożone na pola gryki i tam dokonują dzieła zbierania nektaru i tworzenia pysznego miodu.
Miód gryczany jest w smaku ostry, słodki i lekko piekący. W stanie ciekłym ma kolor jasnobrunatny z lekko czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu jaśnieje i przyjmuje postać gruboziarnistą, niejednolitą. Posiada charakterystyczny ostry zapach kwiatów gryki.
Miód gryczany uważany jest za doskonały środek leczniczy przy:
- chorobach serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym,
- chorobach układu oddechowego,
- chorobach wątroby,
- leczeniu niedokrwistości,
- cukrzycy insulinoniezależnej.
Miód gryczany ma własności ochraniające i odtruwające.
Proszę pamiętać, iż jakość miodu nie zależy od koloru, czy konsystencji. Miód jest zbierany z ula w stanie ciekłym i prędzej czy później naturalnym procesem jest jego krystalizacja. W żadnym stopniu nie obniża to wartości odżywczych miodu.
Chcąc uzyskać płynną postać miodu można go podgrzać wstawiając słoik z miodem do ciepłej wody, jednak ważne aby temperatura miodu nie przekroczyła 42°C!
Kierujemy się zasadą, że nie wszystko co warto, to się opłaca, a nie wszystko co się opłaca, to warto. Stawiamy na jakość, nie oferujemy tzw. mieszanek miodów europejskich, lecz najautentyczniejszy miód prosto z ula, z pasieki na Warmii. Kto zazna smaku naszych prawdziwych, ekologicznie czystych, w 100% autentycznych miodów nektarowych, będzie wracał po kolejne.
Zapraszamy do galeriizdjęć na naszej stonie informacyjnej, gdzie prezentujemy zdjęcia pasiek, z których pochodzą miody.
Miód gryczany jest w smaku ostry, słodki i lekko piekący. W stanie ciekłym ma kolor jasnobrunatny z lekko czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu jaśnieje i przyjmuje postać gruboziarnistą, niejednolitą. Posiada charakterystyczny ostry zapach kwiatów gryki.
Miód gryczany uważany jest za doskonały środek leczniczy przy:
- chorobach serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym,
- chorobach układu oddechowego,
- chorobach wątroby,
- leczeniu niedokrwistości,
- cukrzycy insulinoniezależnej.
Miód gryczany ma własności ochraniające i odtruwające.
Proszę pamiętać, iż jakość miodu nie zależy od koloru, czy konsystencji. Miód jest zbierany z ula w stanie ciekłym i prędzej czy później naturalnym procesem jest jego krystalizacja. W żadnym stopniu nie obniża to wartości odżywczych miodu.
Chcąc uzyskać płynną postać miodu można go podgrzać wstawiając słoik z miodem do ciepłej wody, jednak ważne aby temperatura miodu nie przekroczyła 42°C!
Jednakże długo przechowywany miód gryczany samoistnie rzednie i rozdziela się na część płynną ciemną i część stałą jaśniejszą...
Kierujemy się zasadą, że nie wszystko co warto, to się opłaca, a nie wszystko co się opłaca, to warto. Stawiamy na jakość, nie oferujemy tzw. mieszanek miodów europejskich, lecz najautentyczniejszy miód prosto z ula, z pasieki na Warmii. Kto zazna smaku naszych prawdziwych, ekologicznie czystych, w 100% autentycznych miodów nektarowych, będzie wracał po kolejne.
Zapraszamy do galeriizdjęć na naszej stonie informacyjnej, gdzie prezentujemy zdjęcia pasiek, z których pochodzą miody.