Piernik ŚwiatecznyMasa bakalii w aromatycznym cieście sprawia słodką radość przy każdym kęsie...
W artykule zdjęcia naszego pierniczka:)

Potrzebne składniki:Piernik Świąteczny
  • 250g  miodu;
  • 200g cukru pudru;
  • 100g masła;
  • 300g mąki krupczatki;
  • 5 jaj - rozdzielić białka od żółtek;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;
  • Bakalie - orzechy laskowe dają rewelacyjny posmak, można dodać rodzynki, rozkruszone orzechy, migdały, słonecznik.
 
Sposób przyrządzenia:Piernik Świateczny
  1. Miód podgrzać, aby się rozpuścił, dodać masło, wsypać cukier i utrzeć z żółtkami;
  2. Dodać sodę;
  3. Dodać przyprawę korzenną;
  4. Rozpuszczone składniki przelać do naczynia w którym będziemy miksować ciasto;
  5. Dodawać niewielkimi porcjami mąkę;
  6. Ubić z białek bardzo sztywną pianę;
  7. Wsypać duuużo bakalii;
  8. Do ciasta dodać pianę i  delikatnie przemieszać łyżką;
  9. Ciasto, które powinno być niezbyt geste, tak aby się lało, wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne aby warstwa ciasta była nie grubsza jak 3cm, co by się upiekło bez przypalania;
  10. Formę z ciastem  umieścić w dobrze wygrzanego, ale niezbyt gorącego. Piec od dołu, w temperaturze 170 - 180st C od 45 do 60minut. Patyczkiem sprawdzać stopień wypieku.

Smacznego!!!!