MiodownikWyrafinowany smak, tradycyjna receptura, niezwykły zapach i niewielka pracochłonność sprawi, że satysfakcja będzie gwarantowana.




  • Potrzebne składniki:
    • 1 szklanka miodu (350g);
    • 1 szklanka cukru (200g);
    120 - 250g tłuszczu (masło, margaryna);
  • 500 -600g mąki;
  • 4 jaja - rozdzielić białka od żółtek;
  • 1 szklanka świeżej śmietany;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;
  • niewielka ilość mleka (do rozpuszczenia sody);
  • opcjonalnie można dodać rodzynki, rozkruszone orzechy, migdały, słonecznik.
 
Sposób przyrządzenia:
  1. Miód podgrzać, aby się rozpuścił, dodać tłuszcz, wsypać cukier i utrzeć z żółtkami.
  2. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i wlać do rozcieranej masy;
  3. Dodać przyprawę korzenną i śmietanę;
  4. Dodawać niewielkimi porcjami mąkę;
  5. Ubić z białek sztywną pianę (jeżeli decydujemy się na dodanie bakalii, to mieszamy je z ubitymi białkami)
  6. Do ciasta dodać pianę i lekko przemieszać łyżką;
  7. Ciasto, które powinno być niezbyt geste, tak aby się lało, wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej biszkoptem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne aby nie nalać grubiej jak 3 cm, co by się upiekło bez przypalania.
  8. Piec od dołu, w temperaturze do 180° C od 45 do 60 minut. Patyczkiem sprawdzać stopień wypieku.

Smacznego!!!!