Wyrafinowany smak, tradycyjna receptura, niezwykły zapach i niewielka pracochłonność sprawi, że satysfakcja będzie gwarantowana.
Sposób przyrządzenia:
Smacznego!!!!
- Potrzebne składniki:
- 1 szklanka miodu (350g);
- 1 szklanka cukru (200g);
- 500 -600g mąki;
- 4 jaja - rozdzielić białka od żółtek;
- 1 szklanka świeżej śmietany;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;
- niewielka ilość mleka (do rozpuszczenia sody);
- opcjonalnie można dodać rodzynki, rozkruszone orzechy, migdały, słonecznik.
Sposób przyrządzenia:
- Miód podgrzać, aby się rozpuścił, dodać tłuszcz, wsypać cukier i utrzeć z żółtkami.
- Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i wlać do rozcieranej masy;
- Dodać przyprawę korzenną i śmietanę;
- Dodawać niewielkimi porcjami mąkę;
- Ubić z białek sztywną pianę (jeżeli decydujemy się na dodanie bakalii, to mieszamy je z ubitymi białkami)
- Do ciasta dodać pianę i lekko przemieszać łyżką;
- Ciasto, które powinno być niezbyt geste, tak aby się lało, wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej biszkoptem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne aby nie nalać grubiej jak 3 cm, co by się upiekło bez przypalania.
- Piec od dołu, w temperaturze do 180° C od 45 do 60 minut. Patyczkiem sprawdzać stopień wypieku.
Smacznego!!!!