Get Adobe Flash player
Piernik pysznyPiernik ten może poleżeć, a po tygodniu, a nawet dłużej można go pociąć na cienkie plastry i podać do kawy czy herbaty.





Potrzebne składniki:


  • 100g margaryny;
  • 200g cukru;
  • 2 jajka (oddzielone żółtka od białek);
  • 100g miodu;
  • łyżka zimnej wody;
  • 100ml zimnej śmietany;
  • 200g mąki;
  • płaska łyżeczka sody;
  • łyżka kakao;
  • 6 łyżeczek przyprawy korzennej;
  • bakalie wg uznania.


Sposób przyrządzenia:
piernik Pyszny

  1. Margarynę utrzeć z cukrem;
  2. Dodać żółtka;
  3. Dodać miód i łyżkę zimnej wody;
  4. Dodać śmietanę;
  5. Dodawać mąkę wymieszaną z sodą;
  6. Dodać kakao i przyprawę korzenną;
  7. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek;
  8. Do ciasta dodać pianę i bakalie;
  9. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ale nie grubiej jak 3 cm, co by się upiekło bez przypalania;
  10. Piec od dołu w temperaturze 160-170°C ok 60 min., sprawdzając drewnianym patyczkiem.

Smacznego!