Piernik KozackiPiernik Kozacki, to kolejny przepis, który udało nam się zdobyć i wypróbować.
Ciasto charakteryzuje się niezwykle delikatną i puszystą strukturą.
Najlepiej smakuje podany jeszcze tego samego dnia.




Potrzebne składniki:
Piernik Kozacki
  • 500g mąki;
  • 1 płaska łyżeczka sody;
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej;
  • 70g margaryny;
  • 5 jajek (oddzielić od żółtek);
  • 150g bakalii (polecamy orzechy);
  • 200g + 50g cukru;
  • 250g miodu.
 
Sposób przyrządzenia:
  1. Sporządzić karmel: - 3 łyżki cukru, stale mieszając, zarumienić na brąz na gorącym rondelku, dodać 3 łyżki wody i zagotować. Odstawić.
  2. Ubić sztywną pianę z białek i 50g cukru. Odstawić.Piernik Kozacki
  3. Podgrzać miód z cukrem i margarynę, nie za bardzo, tylko aby dały się razem rozetrzeć. Masę przelać do naczynia, w którym zmiksujemy ciasto.
  4. Mąkę pomieszać z przyprawą do piernika i sodą, po czym stopniowo dodawać ją do  ciasta miksując.
  5. Dodać żółtka.
  6. Dodać bakalie.
  7. Dodać pianę, przemieszać.
  8. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć biszkoptem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrym rozwiązaniem jest forma silikonowa.
  9. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ale nie grubiej jak 3 cm, co by się upiekło bez przypalania.
  10. Piec od dołu w temperaturze 160-170°C ok 60 min, sprawdzając drewnianym patyczkiem.

Smacznego:)