Wiemy na pewno, że miód jest słodki:). Miód występuje w stanie płynnym, zwanym patoką i w stanie stałym, zwanym krupcem. Ale czym właściwie jest?
Będziemy starali się gromadzić odpowiedzi na to pytanie.

Miód pszczeli powstaje z nektaru kwiatów a także spadzi. Pszczoły znoszą go do ula i magazynują w plastrach. Jest to ich zapas na przetrwanie zimy aż do nowych kwiatów.

Miód może być nektarowy, czyli z nektaru kwiatów lub spadziowy, czyli ze słodkiej wydzieliny mszyc drzew liściastych lub iglastych, albo mieszany.

Miód ma różne barwy: od białej, szarawej, jasnożółtej, żółtej, ciemnożółtej, po wszystkie odcienie brązu oraz o różnej intensywności zapachy i smaki.

Określenie "miód nektarowo-spadziowy" oznacza, że pszczoły w tym samym czasie znosiły do ula nektar i spadź.